Adóügyi bizonylatok megőrzési kötelezettsége

2016.06.24 09:14

Az NGM rendelet alapján az alábbi fontos tudnivalókat közöljük:

 

Módosult a szabályozás a 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 3. melléklet E) fejezet EA) 1. pontjában található, valamint az alábbiakban idézett 67. § 2. pontjában:

"adóügyi bizonylat: nyugta, egyszerűsített számla, napi forgalmi jelentés, időszakos forgalmi jelentés, nyugta vagy egyszerűsített számla sztornó bizonylata, nyugta vagy egyszerűsített számla visszáru bizonylata, göngyölegjegy, továbbá a napnyitás és a pénzmozgás bizonylat"

 

Fentiek értelmében adóügyi bizonylattá vált a pénzmozgás bizonylat (kifizetés, befizetés, fizetőeszköz csere) és a napi nyitás bizonylat is. Amíg a pénztárgépeken nem történik meg a szoftverfrissítés a módosított rendelet szerint engedélyezésre kerülő szoftverre, addig ezeket a bizonylatokat a pénztárgépek továbbra is nem adóügyi bizonylatként nyomtatják.

 

A NAV-tól pár napja kapott állásfoglalás szerint ezek a fent említett bizonylatok már adóügyi bizonylatnak minősülnek 2016.04.02-tól, így ezekre is vonatkozik a megőrzési kötelezettség ugyan úgy, mint a korábbi adóügyi bizonylatokra - annak ellenére, hogy még nem szerepel e bizonylatok alján az AP szám. Az átmeneti időszakot a módosított rendelet 78/A. §-a szabályozza.

 

Ezzel sok mindent nem kell tenni, csak tudomásul kell venni. A napi zárással együtt a napnyitást és a pénz ki-be fizetőeszköz csere bizonylatokat is le kell fűzni.