Kézi nyugta beütése az online pénztárgépbe!!!

2014.11.17 09:22

Felhívjuk kedves Ügyfeleink figyelmét, hogy a pénztárgép meghibásodása, áramszünet, a pénztárgép bevonása, eltulajdonítása, megsemmisülése, elvesztése esetén kézi nyugta vagy számla adása kötelező.

Amennyiben az online pénztárgép újra az üzemeltetőhöz kerül, elsőként a kézi nyugtákat kell beütni a pénztárgépbe. Az így keletkezett gépi nyugtákat, illetve a kézi nyugtákat együtt kell megőrizni, vagy a könyvelőnek eljuttatni.

 

A nav.gov.hu oldalon az alábbi hivatalos információ található:

Az NGM rendelet értelmében az adóalany mentesül a nyugtaadási kötelezettség pénztárgép útján történő teljesítése alól a pénztárgép meghibásodása, áramszünet, a pénztárgép bevonása, eltulajdonítása, megsemmisülése, elvesztése esetén, feltéve, hogy nincs olyan más pénzátvételi hely, ahol a fizetések lebonyolítása aránytalan nehézség nélkül megoldható lenne.

Ugyanakkor a fenti események bekövetkeztétől a bevételt bizonylatolni kell a nyugtakibocsátási kötelezettség pénztárgéppel történő teljesítése feltételeinek helyreálltáig, amikor is a pénztárgépben első tételként a bizonylatolt bevételt kell rögzíteni, külön megjelöléssel vagy az erről utólag egy összegben készült gépi nyugtán történő feljegyzéssel, a bizonylat megőrzése mellett. Az adóalany bizonylatolási kötelezettségének nyomdai úton előállított (kézi) nyugta, vagy számla kibocsátásával tehet eleget.

Bár a jogszabály egy összegben történő utólagos gépi rögzítést említ, a kézi nyugtán vagy egyéb nyilvántartásban szükséges az értékesített termékeket/szolgáltatásokat adómértékenként megbontani és a pénztárgépben az összegeket ennek megfelelően a tényleges áfagyűjtő alá rögzíteni, tekintettel arra, hogy ennek hiányában az adóalany áfa bevallási kötelezettségének nem tud majd jogszerűen eleget tenni.

 

Forrás: nav.gov.hu/nav/online_penztargepek/kerdesek_es_valaszok_gyik/uzemeltetok#faq_4647324

 

 

.