Versenyt fut egymással az NGM, az Alt Cash és a kereskedők

2014.02.05 18:34

Versenyt fut egymással az NGM, az Alt Cash és a kereskedők

Közzétéve: 2014. Február 05., Szerda 16:02

 

A minapi tüntetés ellenére az NGM továbbra sem kedvez az Alt Cash-nek, ugyanis a tárca rendelete szerint a cég ügyfelei csak akkor kaphatják vissza az államtól a befizetett előlegeket, ha február 16-ig leszerződnek egy másik forgalmazóval – írja a Népszabadság. Az Alt Cash ma adja be fellebbezését az MKEH-hoz, amelynek 15 napja van a bírálatra. A napilap emellett azt írja, tízezrek bukják el az állami támogatást, mert sokáig halogatták az új pénztárgép megrendelését.

Nem kapnak állami támogatást azok a kereskedők, akik végül túl sokáig halogatták az online pénztárgép beszerzését – írja a Népszabadság. A lap összefoglalójában rámutat, az évi 500 millió forintnál kisebb forgalmú üzletek csak akkor jutnak hozzá a gépenként maximum 50 ezer forintos támogatáshoz, ha január 31-ig üzembe helyezték a kasszát, vagy már október 1. előtt rendelték meg a pénztárgépet és február 28-ig beüzemelik azt. A szaktárca a lap érdeklődésére leszögezte, nem módosítanak tovább a határidőkön.

Vámos György, az OKSZ főtitkára ugyanakkor a lapnak úgy nyilatkozott, bizonytalanok a cégek szállítási idői, sok cég március végét tartaná jobbnak a támogatási határidőre.

Jelenleg 32 ezer kiskassza adatait látja a NAV szervere, az azonban vitatott, hány kasszát kellene még beüzemelni. Az összes beüzemelendő kiskasszák száma 140-240 ezer közé tehető, de pontos adat nincs. Az viszont biztos, hogy az Alt Cash 80 ezer és a Japán Cash 10 ezer ügyfele még nincs bekötve.

Az NGM-et is súlyosan érinti tehát az irdatlan mennyiségű bekötetlen kereskedő jelenlegi helyzete. A tárca rendelete szerint az Alt Cash és a Japán Cash ügyfeleinek február 16-ig le kell szerződnie egy másik forgalmazóval, ha vissza akarják kapni a két cégnek eddig befizetett előlegeiket az államtól. Az NGM-et is és az Alt Cash-t is szorítja tehát az idő, és bár a cég ma beadja a fellebbezését az MKEH-hoz, annak 15 napja van a bírálatra.